استیون هاوکینگ که بود؟
به گزارش وبلاگ ساعت، خبرنگاران : استیون هاوکینگ از دانشمندان برجسته انگلیسی و مدیر تحقیقات مرکز کیهان شناسی نظری دانشگاه کمبریج بوده است.
استیون هاوکینگ فیزیکدان بنامی بوده است. استیون هاوکینگ در 8 ژانویه 1942 در شهر دانشگاهی آکسفورد، انگلستان زاده شد. پدر و مادر استیون هاوکینگ از طبقه میانه بودند. استیون هاوکینگ در 17 سالگی به کالج دانشگاه آکسفورد وارد شد. در ادامه درباره زندگی استیون هاوکینگ بیشتر بخوانید.
به گزارش وبلاگ ساعت، استیون هاوکینگ زندگی ساده در خانه ای شلوغ و فرسوده اما مملو از کتاب داشت. فرانک پدر خانواده پزشک متخصص در بیماری های منطقه ها گرمسیری بود و به همین جهت نیمی از سال را به سفرهای پژوهشی در منطقه ها آفریقایی می گذراند.
تحصیل استیون هاوکینگ
استیون هاوکینگ در هفده سالگی به کالج دانشگاه آکسفورد وارد شد تا در آنجا به تحصیل علوم طبیعی، با تأکید بر فیزیک بپردازد. او از همان زمان به اخترفیزیک و کیهان شناسی علاقه مند شد زیرا در خود کنجکاوی شدیدی می یافت که به رمز و راز ستارگان و شروع و انجام کیهان پی ببرد.
در سال آخر تحصیل هاوکینگ در آکسفورد در پاگرد پله ها زمین خورده و سرش به زمین اصابت نموده بود. در نتیجه، اندکی حافظه اش را از دست داده بود.
بیماری استیون هاوکینگ
در شروع بیست و یک سالگی، پدرش تصمیم گرفت او را برای معاینه به بیمارستان ببرد. آزمایش هایی که روی او انجام گرفت علائم بیماری بسیار نادر و درمان ناپذیری به نام اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS) را نشان داد. در آن سال پزشکان به وی اعلام کردند که وی دو سال بیشتر زنده نخواهد ماند. این بیماری بخشی از نخاع و مغز و سیستم عصبی را مورد حمله قرار می دهد و به تدریج اعصاب حرکتی بدن را از بین می برد و با تضعیف ماهیچه ها فلج عمومی ایجاد می نماید به طوری که به مرور توانایی هرگونه حرکتی از شخص سلب می شود.
وی زمانی درباره سلامتی خود گفت: زمانی که نخستین بار بیماری من، ALS تشخیص داده شد، دو سال زمان برای زندگی کردن داشتم. حالا با گذشت 45 سال از آن موقع، همچنان حال من خوب است.
ازدواج استیون هاوکینگ
هاوکینگ در سن بیست و سه سالگی، کار برای دریافت دکتری تخصصی را شروع کرد، و در ژوئیه همان سال با جین وایلد ازدواج کرد. در سال 1967 اولین فرزند پسر این زوج، رابرت و در سال 1970 دخترشان بنام لوسی بجهان آمد. فرزند سوم آنها بنام تیموتی نیز در سال 1979 به دنیا آمد. زندگی مشترک این دو تا سال 1990 ادامه داشت.
رساله دکترای استیون هاوکینگ با عنوان خواص جهان های در حال بسط در سال 1966 نوشته شده است و در دسترس عموم قرار گرفته است. هاوکینگ در سن 24 سالگی زمانی که دانشجوی فوق لیسانس هال ترینیتی کمبریج بود این پژوهش 134 صفحه ای را نوشت.
معروف ترین آثار استیون هاوکینگ
در طول این سال ها، استیون هاوکینگ 15 کتاب را به چاپ رسانده است که یکی از آنها کتاب طرح بزرگ(The Grand Design) بود، که در اواخر سال 2010 به چاپ رسید. این کتاب پس از چند روز به یکی از پرفروش ترین کتاب های آمازون تبدیل شد. بعلاوه کتاب تاریخچه زمان او که با رکوردی 237 هفته ای به عنوان پرفروش ترین کتاب در بریتانیا باقی ماند باعث شهرتش شد.
وی که به علت ابتلا به بیماری اسکلروز جانبی آمیوتروفیک امکان تحرک نداشت، از سیستم جدیدی که با استفاده از هوش مصنوعی فراوری شده بود برای صحبت کردن استفاده می کرد. شرکت بریتانیایی سوئیفت در ساخت این دستگاه مشارکت داشته است. تکنولوژی هوش مصنوعی این شرکت می دانست که پروفسور هاوکینگ چطور می اندیشد و بر این اساس واژه ای را پیشنهاد می داد که این دانشمند قصد استفاده از آن را داشت.
هشدار درباره هوش مصنوعی
وی گفته است کوشش ها برای آفریدن هوش مصنوعی، تهدیدی برای وجود بشر است. توسعه کامل تکنولوژی هوش مصنوعی می تواند سرانجام نژاد بشر باشد. هشدار این دانشمند درباره تکنولوژی است که خود او نمونه ای ساده از آن را برای برقراری ارتباط(سخن گفتن) استفاده می کرد. هاوکینگ می گوید، نسخه های ابتدایی هوش مصنوعی که تا به امروز ابداع شده اند مفید بوده اند با وجود این، از تبعات آفرینش تکنولوژی که بتواند با انسان برابری کند یا از او پیشی بگیرد ابراز نگرانی نموده است.
یکی از دستاوردهای بزرگ هاوکینگ(که آن را با جیم هارتل سهیم است) ایجاد نظریه جهان بدون مرز در سال 1983 می باشد.
مهم ترین دستاوردهای پژوهشی
زمینهٔ پژوهشی اصلی وی کیهان شناسی و گرانش کوانتومی است. از مهم ترین دستاوردهای وی مقاله ای است که به رابطهٔ سیاه چاله ها و قانون های ترمودینامیک می پردازد. او نشان می دهد که سیاه چاله ها بعد از مدتی به وسیلهٔ زوج های ذرات مجازی که در افق رویداد آن تشکیل می شود، نابود می شوند که همین زوج ذرات پیش بینی می نماید که سیاه چاله ها باید امواجی از خود تابش نمایند، که امروزه این امواج به نام تابش هاوکینگ و گاهی(تابش بِکستِین-هاوکینگ) خوانده می شوند. مقالهٔ مشترک استیون هاوکینگ و پنروز که در سال 1970 منتشر شد و ثابت می کرد که اگر نسبیت عام درست باشد و جهان دارای آن میزان ماده که مشاهده می کنیم باشد، باید تکینگی انفجار بزرگ در گذشته اتفاق افتاده باشد.
وی اعلام نموده که یک سیاهچاله کوچک به میزان یک کوه پرتو ایکس و پرتو گاما از خود به میزان 10 میلیون مگاوات ساطع می نماید که برای تأمین برق تمام جهان کافی است. هاوکینگ خودش هشدار داده که احتمالاً بسیار سخت خواهد بود که بدون آنکه این انرژی به انسانها آسیب بزند و تمدن بشری را نابود کند، بتوان از آن استفاده کرد و سیاهچاله را به اصطلاح تحت کنترل خود درآورد. یک راه چاره این است که سیاهچاله در مدار زمین و فاصله مناسب از ما قرار بگیرد تا بتوان از انرژی ساطع شده استفاده کرد. هنوز اما کسی در جهان نتوانسته است سیاهچاله کوچک را پیدا کند.
تجربه شناور بودن در بی وزنی
هاوکینگ در سال 2007 در سن 65 سالگی گام مهمی در جهت سفر به فضا برداشت. در هنگام بازدید از مرکز فضایی کندی در فلوریدا، او فرصتی را برای محیط بدون گرانش تجربه کرد و جایگاه چرخدار خود را با توجه به جاذبه صفر شناور نماید. این خدمات شامل یک هواپیمای سواری بود که در آن صعود و فرودهای ناگهانی و پُرشیب آن به سرنشینان اجازه تجربه بی وزنی در پرواز را برای چند بار که هر کدام حدود 25 ثانیه دوام داشتند، می داد. هاوکینگ که پس از دهه ها توانست از جایگاه چرخدار خود جدا شود، حتی قادر به اجرای پشتک های ژیمناستیکی شد.
او در بیانیه ای در سال 2007 گفت: زندگی روی زمین در معرض خطر فزاینده ای از جمله بروز ناگهانی گرمایش جهانی، جنگ هسته ای، یک ویروس مهندسی شده ژنتیکی و دیگر خطرات است. من فکر می کنم که اگر انسان به فضا نرود هیچ آینده ای ندارد.
با توجه به همه فعالیت های هاوکینگ در زمینه کیهان شناسی، قابل درک است که مردم علاقمند به نظریه های وی در خصوص امکان وجود زندگی بیگانگان فضایی باشند. در طول جشن سالگرد 50 سالگی ناسا در سال 2008، از هاوکینگ برای سخنرانی دعوت به عمل آمد و او در این سخنرانی به عقاید خود اشاره نموده بود.
او بیان نموده بود که با توجه به وسعت جهان می تواند امکان وجود زندگی بیگانگان در جایی از این جهان وجود داشته باشد و ممکن است این نوع حیات بسیار ساده و یا حتی هوشمندانه باشد. هاوکینگ گفت: زندگی ابتدایی بسیار محتمل تر و فراوان است و حیات هوشمندانه کمی نادرتر و از واقعیت به دور است و بعضی می گویند که حیات هوشمندانه هنوز بر روی زمین نیز شکل نگرفته است.
هاوکینگ در سال 2014 در میان دانشمندان برتر دیگر، در خصوص خطرات احتمالی هوش مصنوعی یا AI صحبت کرد و خواهان تحقیق بیشتر در رابطه با تمام توانایی های هوش مصنوعی شد. آنها بعلاوه در جلسه ای نظرات خود را در باره فناوری هوش مصنوعی بیان و به این نتیجه رسیدند که پیروزیت ساخت هوش مصنوعی، بزرگترین رویداد در تاریخ بشر خواهد بود. متاسفانه، ممکن است آخرین کار باشد، مگر اینکه ما یاد بگیریم که چگونه از خطرات جلوگیری کنیم.
ساخت فیلم سینمایی از زندگی هاوکینگ
نظریه همه چیز (The Theory of Everything) فیلمی در سبک درام و زندگی نامه ای به کارگردانی جیمز مارش است که در سال 2014 منتشر شد. آنتونی مک کارتن فیلم نامهٔ این فیلم را بر پایهٔ کتاب سفر به بی نهایت: زندگی من با استیون نوشتهٔ جین وایلد هاوکینگ، همسر استیون هاوکینگ نگاشته است.
جوایز و افتخارات به جز نوبل
در طول زندگی حرفه ای خود در شاخه فیزیک، هاوکینگ پیروز به کسب مجموعه ای فوق العاده از جوایز و افتخارات متعدد شده است.
در سال 1974 او به آموزشگاه سلطنتی علوم انگلستان ملحق شد و یک سال بعد پاپ پل ششم به او و راجر پنرز مدال طلای علوم پیوس ششم را اعطا کرد. او بعلاوه از انجمن سلطنتی، مدال های آلبرت اینشتین و هاگز را نیز دریافت کرد. هاوکینگ در جهان آموزشگاهک تا میزان ای درخشید که توانست در سال 1979 کرسی استادی لوکاسی ریاضیات را در دانشگاه کمبریج انگلستان کسب کند، جایگاهی که وی برای 30 سال بعد آن را حفظ کرد. تاریخچه این سمت معتبر به سال 1663 برمی شود و دومین کسی که پیروز به کسب این مقام شد، کسی نبود جز ایزاک نیوتن.
در سال 1980 هاوکینگ رتبه فرمانده امپراتوری بریتانیا را دریافت کرد که در انگلستان این مقام تنها قدمی با شوالیه شدن فاصله دارد. او بعلاوه نشان افتخاری را به علت به رسمیت شناختن خدمات ملی خود دریافت کرد. در سال 2009 به هاوکینگ بالاترین افتخار غیرنظامی ایالات متحده یا همان مدال آزادی ریاست جمهوری اهدا شد. در مجموع هاوکینگ به حداقل 12 درجه افتخاری نائل شد. با این حال نام او هنوز در بین گیرندگان جایزه نوبل ثبت نشده است.
وی صبح روز چهاردهم مارس 2018 در سن 76 سالگی در منزلش واقع در کمبریج درگذشت.
جملات و نظریات معروف درباره زندگی
این فیزیکدان مشهور در طول حیات جملاتی دربرگیرنده تمام مسائل زندگی نیز گفت که در این مقاله چند نمونه از آنها را بیان می کنیم.
درباره ناتوانی جسمی: توصیه من به سایر افراد ناتوان و از کار افتاده می تواند این باشد که روی چیزهایی تمرکز کنید که ناتوانی شما، مانع از خوب انجام دادن آن نمی شود و هرگز افسوس چیزهایی که مخل آن هستند را نخورید. نگذارید روحتان، مانند بدنتان، ناتوان باشد.
توصیه های او به سه فرزندش: نخست، یادتان باشد که نگاهتان رو به ستارگان باشد، نه به پاهایتان. دوم، هرگز تسلیم کار نشوید. کار به شما معنا و هدف می دهد و زندگی بدون آن پوچ است. سوم، اگر به میزان کافی خوش شانس بودید که عشق را بیابید، یادتان باشد که عشقتان آنجاست و دورش نیندازید.
درباره آگاهی: بزرگترین دشمن انسان ناآگاهی و جهل نیست، بلکه توهم دانستن است.
منبع: رکنا