روش درمانی برای سرطان که خود می تواند سرطان زا باشد!

به گزارش وبلاگ ساعت، پرتو درمانی یکی از روش های درمان سرطان است که در آن از تشعشات قوی برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می گردد که عوارضی را به همراه دارد.

روش درمانی برای سرطان که خود می تواند سرطان زا باشد!

به گزارش خبرنگار پرتودرمانی بسیاری از انواع سرطان را بطور موثر درمان می نماید، اما مانند سایر درمان ها، اغلب عوارض جانبی را با خود به همراه دارد که این عوارض برای هر شخص بسته به نوع سرطان، محل آن، دوز پرتودرمانی و سلامت عمومی فرد متفاوت است.

چرا پرتودرمانی عوارض جانبی ایجاد می نماید؟

دوز های زیاد پرتودرمانی برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می گردد. عوارض جانبی، در نتیجه صدمه به سلول ها و بافت های سالم که در نزدیکی محل درمان هستند، ایجاد می گردد. هرچند پیشرفت های اخیر در پرتودرمانی، بر دقت این روش افزوده و عوارض جانبی را کاهش می دهد.

در بعضی از افراد عوارض جانبی پرتودرمانی بسیار کم است و یا حتی هیچ گونه عارضه ای مشاهده نمی گردد. اما بعضی از افراد دیگر عوارض جانبی شدیدتری را تجربه می نمایند.

واکنش های پرتودرمانی اغلب در هفته دوم یا سوم درمان آغاز می گردد و ممکن است بعد از درمان نهایی چند هفته ادامه داشته باشند.

آیا گزینه هایی برای جلوگیری یا درمان عوارض جانبی پرتو درمانی وجود دارد؟

پاسخ این سوال مثبت است، زیرا تیم مراقبت های بهداشتی می تواند در پیشگیری یا درمان بسیاری از عوارض جانبی به بیمار تحت درمان یاری کند. پیشگیری و درمان عوارض جانبی بخش مهمی از درمان سرطان است و به این مراقبت مراقبت تسکینی یا مراقبت حمایتی گفته می گردد.

پرتودرمانی یک درمان موضعی است، این بدان معنی است که فقط بر ناحیه ای از بدن که تومور در آن واقع شده است تأثیر می گذارد. به عنوان مثال، افراد معمولاً مو های خود را قبل از درمان با پرتودرمانی از دست نمی دهند، اما پرتودرمانی به پوست سر ممکن است باعث ریزش مو گردد.

وحشتناک ترین کافی شاپ های جهان/ از کافه های شبیه بیمارستان تا کافی شاپ هایی که در آن ها با مردگان قهوه می خورید

عوارض جانبی پرتودرمانی

مسائل پوستی

بعضی از افرادی که پرتودرمانی را دریافت می نمایند، خشکی، خارش، تاول یا لایه برداری را در نواحی پوست خود تجربه می نمایند. این عوارض جانبی بستگی به این دارد که کدام قسمت از بدن تحت پرتودرمانی قرار گرفته است. مسائل پوستی معمولاً چند هفته پس از انتها درمان از بین می رود، اما اگر آسیب پوستی به یک مشکل جدی تبدیل گردد، پزشک ممکن است برنامه درمانی فرد را تغییر دهد.

خستگی

میزان خستگی تقریباً تمام وقت یا احساس خستگی اغلب به برنامه درمانی فرد بستگی دارد. به عنوان مثال، پرتودرمانی همراه با شیمی درمانی ممکن است باعث خستگی بیشتر گردد.

عوارض جانبی طولانی مدت

بیشتر عوارض جانبی بعد از درمان از بین می رود، اما بعضی از این عوارض همچنان ادامه می یابد و پس از مدتی برمی گردند و در آینده شدت بیشتری می گیرند. این عوارض، اثرات دیرهنگام خوانده می گردد. مثال چنین عارضه بلند مدتی، ابتلا به سرطان دوم است. به این معنی که نوع جدیدی از سرطان به دلیل درمان سرطان اصلی ایجاد می گردد.

عوارض جانبی محل های خاص پرتودرمانی

بعضی از عوارض جانبی به نوع و محل پرتودرمانی بستگی دارد.

عوارض پرتودرمانی در در ناحیه سر و گردن

پرتودرمانی در ناحیه سر و گردن ممکن است عوارض جانبی مانند دهان خشک، زخم های دهان و لثه، اختلال در بلع، احساس سفتی در فک، حالت تهوع، ریزش مو، نوعی تورم به نام لنفودما و پوسیدگی دندان را ایجاد کند.

عوارض پرتودرمانی در ناحیه قفسه سینه

پرتو در مانی با هدف قفسه سینه ممکن است عوارض جانبی نظیر اختلال در بلع، تنگی نفس، درد، احساس سفتی شانه، سرفه، تب و احساس پر شدن قفسه سینه، معروف به پنومونیت پرتونگاری را ایجاد کند که این عوارض بین 2 هفته تا 6 ماه پس از پرتودرمانی اتفاق می افتد. همچنین فیبروز تابش که باعث زخم دائمی ریه ها در نتیجه پنومونیت پرتودرمانی نیز از عوارض دیگر پرتودرمانی در این ناحیه است. انکولوژیست پرتونگاری می داند که چگونه خطر ابتلا به فیبروز را کاهش می دهد.

عوارض پرتودرمانی در ناحیه معده شکم

پرتودرمانی با هدف معده یا شکم ممکن است عوارض جانبی مانند تهوع و استفراغ، اسهال را موجب گردد که این علائم احتمالاً بعد از درمان از بین می روند و پزشک می تواند برای مدیریت این عوارض جانبی دارو هایی را تجویز کند. همچنین ایجاد تغییر در رژیم غذایی ممکن است ناراحتی فرد را کاهش دهد.

عوارض پرتودرمانی در ناحیه لگن

پرتودرمانی با هدف لگن ممکن است عوارض جانبی از جمله اسهال، خونریزی از رکتوم، بی اختیاری یعنی فرد قادر به کنترل مثانه خود نیست و تحریک مثانه را در پی داشته باشد.

علاوه بر این، زن و مرد ممکن است علائم مختلفی داشته باشند. عوارض جانبی احتمالی در مردان تعداد اسپرم ها و فعالیت اسپرم را کاهش می دهد و این ممکن است بر توانایی یک مرد در پدر شدن تأثیر بگذارد. در زنان تغییر در سیکل قاعدگی مانند قطع قاعدگی، بروز علائم یائسگی مانند سوزش و خشکی، ناباروری را به همراه داشته باشد.

یکی دیگر از عوارض پرتودرمانی بثوراتی است که مانند آفتاب سوختگی شدید به نظر می رسد. این عارضه نادر است ودر نوع خاصی از شیمی درمانی در طول دوره یا پس از آن دیده می گردد. بثورات در بخشی از بدن که تابش اشعه در آن اجرا شده ظاهر می گردد و علائمی مانند قرمزی، حساسیت، تورم، زخم مرطوب و لایه برداری از پوست را شامل می گردد.

به طور معمول، این عوارض در طی چند روز یا چند هفته پس از پرتودرمانی آغاز می گردد، اما می توانند ماه ها یا سال ها بعد ظاهر شوند. پزشکان عوارض پرتودرمانی را با دارو های شیمی درمانی به نام کورتیکواستروئید ها درمان می نمایند.

مقابله با عوارض جانبی

تجربه هر فرد در خصوص درمان سرطان متفاوت است. قبل از درمان، ضروری است بیمار از تیم مراقبت های بهداشتی خود بپرسد که عوارض جانبی که ممکن است ایجاد گردد، چیست و در طول برنامه درمانی خود با تیم پزشکی صحبت کند و هنگام ظاهر شدن یا بدتر شدن عوارض جانبی حتما آن ها را در جریان این علائم قرار دهد. انجام این عمل به تیم درمانی امکان می دهد گزینه های درمانی بهتری را ارائه دهند.

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

به "روش درمانی برای سرطان که خود می تواند سرطان زا باشد!" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "روش درمانی برای سرطان که خود می تواند سرطان زا باشد!"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید