رابطه سبک زندگی سالم و سلامت روان
به گزارش وبلاگ ساعت، سبک زندگی سالم عملکرد ذهنی و روانی انسان را بهبود بخشیده و ارتقای بهداشت روانی می تواند موجب ارتقای سلامت روان و بهبود کیفیت زندگی انسان گردد.
یکی از مهمترین راه هایی که به انسان یاری می نماید تا از سلامت روان بیشتری برخوردار باشد، داشتن سبک زندگی سالم است. سبک زندگی روشی است که افراد مسایل زندگی روزانه خود از جمله کار، تفریح و نگرش ها را با توجه به شرایط جسمی، روانی، اجتماعی، مالی و… تنظیم می نمایند. در داشتن سبک زندگی سالم عوامل متعددی نقش دارد که می تواند موجب ارتقای سلامت روان فرد شده و کیفیت زندگی انسان را بهبود ببخشد.
سبک زندگی سالم با ارتقای بهداشت روانی
شیوه زندگی سالم وابستگی تنگاتنگی با ارتقای بهداشت روانی دارد. برای حفظ و ارتقای بهداشت روانی نیز باید اصولی را رعایت کرد که بعضی از امهمترین آنها عبارت از:
1- مدیریت استرس: مدیریت استرس از تاثیرگذارترین مسائل مربوط به سبک زندگی سالم است. زندگی ما مملو از موقعیت های نامناسب اضطراب زا و پراسترس است. انسانی که به دنبال سلامت روان است قطعا در این موارد به دنبال را ه های مناسب کنترل استرس خود خواهد گشت. آگاهی از مهارت و تکنیک های ایجاد آرامش (مانند ریلکسیشن) و مدیریت استرس به ما یاری خواهد نمود که نگاه واقع بینانه به خودمان و دنیای اطرافمان داشته باشیم و بعضی مسائل را بپذیریم و آنهایی که قابل حل هستند را رفع کنیم.
2- ارزش و اهمیت دادن به احتیاجها:احتیاجات و احتیاجهای جسمانی و روانی بسیار مهم هستند. بشر دائما از این احتیاجها تاثیر می پذیرد و به نسبت محرومیت و ارضاء آنها رفتارش تغییر می نماید.
3- از کار خود لذت بردن: اگر همواره در حال مسامحه و طفره رفتن از انجام کاری هستید و یا احساس می کنید برای انجام کاری تحت فشار هستید، علامت این است که از کاری که انجام می دهید لذت نمی برید. اگر به هر حال ناچارید این کار را انجام دهید، پس روی جنبه های لذت بخش آن تمرکز کنید.
4- ایجاد تعادل بین کار و زندگی: تداخل و ادغام زندگی کاری و اداری با زندگی خصوصی باعث اختلالات فیزیکی و عاطفی است برنامه و زمانی را برای توقف کار انتخاب کنید و به آن پایبند باشید. در خانه به کار فکر نکنید و توجه خود را به زندگی خانوادگی معطوف دارید.
5- ورزش کردن: بلند شوید و روزانه چند دقیقه ای بدوید یا یوگا کار کنید. بعد از رساندن وزن بدن تان به حد مطلوب، از سلامتی بیشتر لذت خواهید برد. پژوهش ها نشان داده اند که ورزش و فعالیت های بدنی هدفدار می توانند روش های مناسبی برای کاهش اضطراب و استرس و حتی احساس افسردگی باشند و با گنجاندن یک برنامه ورزشی یا پیاده روی می توان سلامت جسمی و روانی را ارتقا داد.
6- مقابله با مسائل عاطفی: مسائل عاطفی جزیی از زندگی محسوب می شوند و سلامتی روانی به نحوه برخورد با این مسائل و یافتن بهترین راه چاره برای غلبه بر آنها بستگی دارد. بیماریهای روانی تقریبا همواره به این حقیقت که بیمار قادر نیست دوست بدارد و عشق بورزد مربوط می گردد.
7- توجه به معنویات: یکی از مواردی که باعث ایجاد حس آرامش در افراد می گردد، نگاه وجودی انسان به خود، هستی و اتصال به یک نیروی خارج از دنیای مادی است. این احساس ناشی از بعد معنوی انسان است که در همه انسان ها وجود دارد. داشتن معیارهای مناسب، همسو و نگاه معنوی و مذهبی، پیوند بین انسان ها و پیوند آن ها با نیروی غیر مادی معنا، هدف و انگیزه ای محکم تر برای زندگی به وجود می آورد.
8- روابط اجتماعی: آدمی موجودی اجتماعی است و احتیاج زیادی به حضور در اجتماع، محبت و دوست داشته شدن و حمایت و درک شدن توسط دیگران دارد. برآورده نشدن این احتیاج می تواند استرس و اضطراب را در افراد افزایش دهد. افرادی که حمایت اجتماعی بیشتری دارند در رویارویی با مسائل احساس امنیت و اطمینان بیشتری می نمایند و مسائل زندگی کمتر به آن ها صدمه میزند. لذا بهبود روابط اجتماعی مناسب بخشی از سبک زندگی سالم و بهبود سلامت روان است.
9- رضایت از زندگی: کسب رضایت با اتکا به نفس، کاردانی، آزادی، استقلال و تدبیر همبستگی تنگاتنگی دارد. توانایی در کسب رضایت به انسان استقامت می دهد و موجب خشنودی درونی می گردد.
چند توصیه کوتاه اما تاثیرگذار بر سبک زندگی سالم
- تغذیه مناسب از ارکان سبک زندگی سالم است. عدم مصرف غذاهای پرکالری و پرچرب، غذاهای با مواد نگهدارنده و غذاهای فوری و غذاها یا نوشیدنی های محرک و به طور کلی پرخوری نکردن اثرات مثبت و غیر قابل انکاری بر سلامت جسمی و روانی افراد دارد.
- نوع دوست باشید. نوعدوستی و یاری به دیگران به زندگی انسان معنا داده و لذت از زندگی افزایش می یابد.
- گاهی به جای نشستن پای تلویزیون به کنسرت یا سینما بروید.
- با طبیعت هماهنگ باشید. تعلق به طبیعت در ما آرامش ایجاد می نماید. رفتن به طبیعت می تواند در سبک زندگی سالم و بهنجار ما گنجانده گردد و در ارتقای سلامت روانی مان موثر باشد.
- با مسافرت کردن چیزهایی یاد می گیرید که هیچ مدرسه ای قادر به آموزش آنها نیست.
- آن چه که دوست دارید را انجام دهید و نه آن چه که دیگران از شما انتظار دارند و مسئولیت تصمیم تان را بپذیرید.
- یک زبان جدید بیاموزید.
- شجاع باشید و اگر کارتان را دوست ندارید شغل دیگری را امتحان کنید.
- پولتان را پس انداز کنید اما خسیس نباشید.
- تفریح کنید. به طور کلی تفریحات هیجان انگیز یا آرامش بخش که از آن لذت می برید از ملزومات سبک زندگی سالم و قدمی به سوی سلامتی است.
- هر چه زودتر از یک رابطه بد عاطفی خارج شوید.
- دوستان بد را کنار بگذارید.
- خیلی زود، دیر می گردد. اگر کسی را دوست دارید، شک و تردید را کنار گذاشته و به او بگویید.
- هر کاری که دوست دارید را انجام دهید. هر لباسی که خوشتان می آید را بپوشید و هر آن چه که گفتنش، شاد تان می نماید را بگویید.
- لحظه ای درنگ کنید و به خاطر برخورداری از نعمت های گوناگون خداوندی، سپاسگزار باشید.
- گاهی ریسک کنید.
- قبل از این که دیر گردد برای کسانی که ارزش دارند وقت گذاشته و سعی کنید کنار آنها باشید.
- نگرانی چیزی را درست نمی نماید. بدانید کارها به خوبی پیش می رود و همه چیز ختم به خیر خواهد شد.
- مراقب باشید، تولد یک فرزند ناخواسته و بدون برنامه در اوج جوانی یا سال های اولیه ازدواج فوق العاده سخت خواهد نمود.
- عظیم بیاندیشید و رویاهایتان را دنبال کنید.
- غذاهای سایر ملل را امتحان کنید. گاهی اوقات با چشیدن مزه های متنوع آنها شگفت زده خواهید شد.
- بیشتر بیاموزید.
- سرگرمی یا کاری را پیدا کنید که از انجام آن واقعا لذت می برید.
- عظمت وجودی تان را درک کنید.
- بخندید، گریه کنید، زندگی کنید.
در نهایت
مطالعات جدید نشان داده است که داشتن سبک زندگی سالم تر می تواند موجب افزایش عملکرد اجرایی مغز، یا قدرت ذهن در اعمال خودکنترلی، معین و تحقق اهداف، و حل مسائل و مسائل گردد. یافته ها همچنین نشان می دهد این ارتباط یک حلقه بازخوردی است، بدین معنا که عملکرد اجرایی بیشتر موجب می گردد فرد سبک زندگی سالم تری داشته باشد و در مقابل، عملکرد اجرایی اش بهبود می یابد. دکتر جولیا آلن در این باره می گوید: افرادی که در سبک زندگی شان تغییر ایجاد می نمایند، به عنوان مثال در فعالیت فیزیکی شرکت نموده، کمتر غذاهای فرآوری شده خورده یا بیشتر میوه و سبزیجات مصرف می نمایند، می توانند به مرور زمان شاهد بهبود عملکرد مغزی شان باشند و با افزاش سن، سلامت خود را حفظ نمایند.
برگرفته از: سلامت دات لایف، نمناک، پایگاه خبری پلیس
گروه روانشناسی وبلاگ ساعت
منبع: setare.com