13 راه خلاقانه برای استفاده از به جامانده مواد غذایی

به گزارش وبلاگ ساعت، پسماندهای غذایی یکی از بزرگترین معضلات دنیای امروز ما است. درصد بالایی از مواد غذایی هر سال بدون اینکه به درستی مصرف گردد، کاملا به هدر می رود. با رعایت بعضی نکات موقع آشپزی و خانه داری، می توانیم پسماندهای غذایی را به حداقل یا حتی به صفر برسانیم. در ادامه با خبرنگاران مگ همراه باشید تا 14 روش خلاقانه برای حفظ به جامانده مواد غذایی معرفی کنیم.

13 راه خلاقانه برای استفاده از به جامانده مواد غذایی

چرا باید پسماندهای غذایی را کاهش دهیم؟

پسماندهای غذایی میزان زیادی از منابع ارزشمندی که در اختیار داریم تلف می نمایند. میزان زیادی آب صرف فراوری محصولاتی می گردد که در نهایت دور می ریزیم. در ضمن فراوری این محصولات غذایی میزان زیادی گاز گلخانه ای فراوری می نماید و در پدیده هایی مثل تغییر اقلیم، تاثیرگذار است.

برای کاهش این آسیب ها، خوشبختانه در خانه می توانید راهکارهای مختلفی را به کار ببرید. کاهش پسماندهای غذایی را باید از خانه خودمان آغاز کنیم. برنامه ریزی کردن برای تهیه غذا، خرید محصولاتی که واقعا احتیاج داریم و نگهداری صحیح از مواد غذایی نمونه هایی از کارهایی است که می توانیم برای حفظ این منابع ارزشمند انجام دهیم.

13 راه خلاقانه برای استفاده از به جامانده مواد غذایی

یکی از عوامل افزایش پسماندهای غذایی، به جامانده مواد غذایی است که در آشپزخانه و موقع آشپزی یا خوردن برخی محصولات، ایجاد می گردد. با این روش ها می توانید از به جامانده مواد غذایی بهره ببرید و آن ها را دور نریزید.

1. مربا یا ترشی پوست هندوانه

هندوانه یکی از میوه های محبوب تابستانی است اما معمولا پوست آن را دور می ریزیم. از پوست هندوانه می توانید برای درست کردن مربا و ترشی بهره ببرید. برای تهیه ترشی از پوست هندوانه، درست مثل سایر میوه ها و سبزی ها، پوست هندوانه را خرد کنید و در مخلوطی از سرکه، آب، شکر و نمک بریزید و مدتی صبر کنید تا بافت آن نرم گردد. در نهایت می توانید آن را در یخچال نگهداری کنید و بعدا همراه غذا میل کنید.

می توانید کمی خلاقیت داشته باشید و به این ترکیب انواع ادویه ها و طعم دهنده ها را اضافه کنید. مثلا زنجبیل، دارچین، فلفل و میخک گزینه های مناسبی برای اضافه کردن به این ترشی است.

2. تهیه آب قلم و عصاره

به جای خریدن عصاره های گران قیمت یا پودرهای طعم دهنده، خودتان در خانه عصاره قلم درست کنید و از استخوان های به جامانده، به برترین شکل بهره ببرید.

قلم را داخل قابلمه بزرگی بگذارید و روی آن آب بریزید تا قلم زیر آب فرو رود. شعله را زیاد کنید تا آب به جوش آید. بعد می توانید آن را کم کنید و در قابلمه را بگذارید. اجازه دهید که قلم برای مدت 24 تا 48 ساعت بپزد. بعد از این مرحله، آب قلم را صاف کنید و داخل ظرف دردار بریزید و در فریزر بگذارید.

از این آب قلم می توانید در تهیه انواع آش، سوپ، خورش و خوراک بهره ببرید. غیر از قلم می توانید مواد دیگری هم به قابلمه اضافه کنید تا عصاره سبزیجات هم داشته باشید مثلا سیر و جعفری و…

3. درست کردن کروتون با نان بیات

اگر میزان زیادی نان حجیم یا تست دارید که دیگر تازه نیستند، آن را دور نیاندازید. به جای دور انداختن نان می توانید از آن یک خوراکی خوشمزه به نام کروتون درست کنید. برای آغاز، نان را به قطعات مربعی کوچک تقسیم کنید و آن را داخل روغن زیتون بریزید و طعم دهنده دلخواه را به آن بزنید. می توانید از پودر سیر، رزماری، فلفل سیاه یا پودر پیاز برای طعم دادن به آن بهره ببرید.

سپس تکه های نان را داخل سینی فر پخش کنید و برای مدت 10 تا 15 دقیقه در دمای 205 درجه سانتیگراد بپزید تا جایی که ترد و طلایی شوند. کروتون را می توانید به سالاد مثلا سالاد سزار بهره ببرید و از خوردن آن لذت ببرید.

4. ساقه سبزیجات برگ دار

برخی از سبزیجات برگ دار، ساقه های ضخیم و محکمی دارند و خوردن آن ها به شکل خام، سخت است. اما این ساقه ها که معمولا دور می ریزیم، فیبر زیادی دارند و برای سلامتی ما ضروری هستند. به جای دور انداختن ساقه ها، آن ها را به قعطات کوچک تقسیم کنید و با میزان کمی روغن زیتون و طعم دهنده و ادویه موردعلاقه خود، تفت بدهید. این کار باعث می گردد پسماندهای غذایی شما کاهش پیدا کند و در عین حال یک دورچین خوشمزه برای کنار برخی از غذاها داشته باشید.

5. پرورش دوباره سبزی ها

برخی از انواع سبزیجات را می توانید با قرار دادن ساقه های آن ها در آب، دوباره رشد بدهید و از آن بهره ببرید. کلم، کرفس، پیازچه و تره فرنگی از سبزیجاتی هستند که معمولا دوباره رشد می نمایند. کافی است انتهای ساقه را ببرید و آن را در یک کاسه کم عمق با میزان کافی آب قرار دهید تا ریشه های آن را بپوشاند. البته تماشا رشد قابل توجه در گیاه، مدت زیادی طول می کشد. ولی ظرف چند روز باید رشد اندک آن را مشاهده کنید.

6. مصرف برگ هویج، چغندر و ترب

بسیاری از افراد برگ گیاهانی که ریشه آن ها را مصرف می کنیم، دور می ریزند ولی جالب است بدانید که برگ این گیاهان هم کاملا قابل استفاده هستند. این برگ ها نه تنها کاملا خوراکی بلکه بسیار مغذی هستند و به شکل های مختلف می توانید در خوراکی ها از آن بهره ببرید. در تمام غذاهایی که سبزی دارند می توانید از این برگ ها بهره ببرید. یا می توانید آن ها را با کمی روغن زیتون تفت بدهید و به عنوان سایددیش بهره ببرید یا در سالاد، سوپ، حموص و… بریزید.

7. تهیه عصاره سبزیجات

یکی از برترین روش ها برای استفاده از به جامانده سبزیجات، استفاده کردن از آن ها برای تهیه عصاره سبزیجات است. کافی است سبزیجات را داخل یک قابلمه بریزید و با میزانی آب و طعم دهنده های مختلف مثل فلفل، سیر و… بجوشانید. 20 تا 30 دقیقه جوشاندن آن کافی است. آب سبزیجات را از صافی رد کنید و آن را به یک ظرف منتقل کنید و در فریزر بگذارید. از این عصاره می توانید برای تهیه پاستا، سوپ و خوراک بهره ببرید.

8. استفاده از قهوه آسیاب شده

از قهوه آسیاب شده می توانید به عنوان کود طبیعی بهره ببرید. این ماده ارگانیک می تواند رشد گیاهان را افزایش دهد. علاوه بر این می توانید قدرت جذب آب به وسیله خاک را افزایش دهد و زهکشی داخل گلدان یا باغچه را بهتر کند. برای استفاده از قهوه آسیاب شده به عنوان کود، آن را مستقیما در اطراف گیاه بریزید یا میزانی از آن را داخل خاک دفن کنید. فقط دقت کنید که در استفاده از آن زیاده روی نکنید چون ممکن است به هم بچسبد و مانع نفوذ آب گردد.

9. فریز کردن به جامانده سبزیجات

اگر میزان کمی از سبزیجاتی که استفاده می کنید به جای مانده، آن را دور نیاندازید. سبزیجات به جامانده را فریز کنید و بعدا بهره ببرید. برای نگهداری سبزی ها می توانید آن ها را داخل قالب های یخ فریز کنید. زمان استفاده، از مدتی قبل، قالب را بیرون بگذارید تا یخ آب گردد. سپس سبزیجات را خشک و بهره ببرید.

10. تهیه مربای پوست میوه جات

به جای دور انداختن پوست میوه هایی مثل سیب یا پرتقال، آن را به مربایی لذیذ تبدیل کنید. پوست میوه ها را برای مدت 25 تا 30 دقیقه در آب بپزید. سپس پوست ها را از آب بیرون بیاورید و میزانی شکر و آب لیمو به آب اضافه کنید و اجازه دهید تا یک شربت غلیظ درست گردد. بعدا پوست میوه و شربت را داخل شیشه های درب دار بریزید. این مربا یک تاپینگ عالی برای دسرهایی مثل پودینگ و سایر انواع دسرها است.

11. استفاده از پوست مرکبات برای خوشبو کردن هوا

پوست انواع مرکبات به خصوص لیمو چون می تواند بوی بد را جذب کند، برترین گزینه برای استفاده به عنوان خوشبونماینده هوا است. می توانید پوست این میوه ها را داخل عصاره های روغنی بریزید و نگهداری کنید. می توانید پوست لیمو را داخل یک ظرف همراه با دارچین بجوشانید تا محیط اطرافتان خوشبو گردد.

12. فریز کردن گوجه

اگر گوجه خرد شده دارید که به جای مانده و نمی دانید با آن چکار کنید یا گوجه هایی که خریده اید در حال خراب شدن است، آن را دور نیاندازید. گوجه ها را رنده کنید و فریز کنید. حتی می توانید آن را میزانی روی حرارت بگذارید تا آب آن جمع گردد و بعد آن را فریز کنید. از این گوجه می توانید در تهیه انواع غذا، سوپ و خورش و املت بهره ببرید.

می توانید گوجه را رنده نکنید. فقط آن را برش بزنید و به همان شکل فریز کنید. گوجه ها را برش بزنید و روی یک سینی داخل فریزر بگذارید. بعد از یخ زدن گوجه، آن ها را جمع کنید و داخل کیسه فریزر بگذارید. این گوجه را می توانید تا سه ماه نگهداری کنید.

13. تهیه کمپوست

تهیه کمپوست یکی از روش های عالی برای جلوگیری از دور ریختن به جامانده مواد غذایی است. به جامانده دورریختنی برخی از سبزیجات و میوه ها مثل پوست میوه و… پوست تخم مرغ، قهوه آسیاب شده، گل و برگ های خشک را به کود طبیعی تبدیل کنید. این مواد وقتی پوسیده می شوند، یک کود بسیار غنی برای گیاهان باقی می گذارند.

با ظرف های مخصوص کمپوست در فضای بسته آشپزخانه یا با دفن کردن در حیاط می توانید کمپوست تهیه کنید. در بسیاری از شهرها برنامه های مخصوص برای جمع آوری این مواد و تهیه کمپوست دارند.

جمع بندی

اتلاف مواد غذایی و تبدیل آن ها به پسماند، یکی از مسائل مهم دنیای امروز است. برای کاهش پسماند غذایی، در خانه روش های زیادی وجود دارد. با کارهایی مثل فریز کردن بقیه مواد غذایی، درست کردن کمپوست، مربا و ترشی، می توانید مانع از ورود مواد غذایی به خاک چال ها شوید.

منبع: Healthline

منبع: دیجیکالا مگ

به "13 راه خلاقانه برای استفاده از به جامانده مواد غذایی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "13 راه خلاقانه برای استفاده از به جامانده مواد غذایی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید